Hoppa till sidans innehåll

Historik 

Under drottning Kristinas tid, hon regerade år 1644-1654, hörde nuvarande Sundborn till Svärdsjö socken. Större delen av befolkningen i den delen av Svärdsjö som låg närmast Falun hade sitt arbete i Falu gruva. De hade en stark känsla, dessa gruvkarlar, för samhörighet och gnällde och bad att få bilda en egen socken. Drottning Kristina lät beveka sig och så blev Sundborn till.
Gruvarbetarna från Sundborn gick till sitt arbete i Falun och med sig hade de matsäck för hela veckan. Drycken för veckan hade de i träkärl med platta sidor. Träkärlen var befolkningens förvaringskärl för drycker innan koppar och bleckkärl fanns, och medfördes även på slåtter- och skogsarbeten.
När Sundbornskarlarna kom gående över Björnmyra mot Falun med flaskorna dunkande på ryggen sa Faluborna - ”Nu kommer de där träflaskorna”- och så blev öknamnet träflaska till på Sundbornskarlar. Med sundbornskarlarnas träflaskor i gott minne hölls öknamnet vid liv, ibland blev det brukat som kraftord och ibland kanske mest använt som kiv.
Så småningom föddes tanken på att hedra förfädernas strävsamma liv i idrottsliga sammanhang och detta gjordes i en skidtävling år 1939. Loppet som benämndes TRÄFLASKLOPPET gick i Karlsbyhedens IK:s regi, tills det lades ned på grund av mattat intresse och krigstider.
I Sundborns GoIF:s regi återuppstod loppet år 1967, men nu i en distanslöpning på 25 km från Korså bruk till Sundbornsbyn. Vad var väl naturligare än att knyta an till traditionen och kalla löpet för TRÄFLASKLÖPET. Löpet som arrangeras fortfarande, fast i en annan utformning, har av tradition haft enTRÄFLASKA som segrarpris i de olika klasserna. Numer är Träflaskan utbytt till ett Keramikfat från Karlsbyhedens Krukmakeri.
Träflaskorna tillverkades enligt tradition i Sundborn och har varit en hobbyslöjd som ställt stora krav på handlag och tålamod. En av tillverkarna av en äkta Sundborn-träflaska var Einar Norberg i Boda i Sundborn och han förde träslöjdartraditionen vidare till sonen William. I dagsläget har det blivit många timmar i snickarboden för William som på fritiden slöjdat träflaskor till nästan samtliga träflasklöp och till etappsegrarna vid O-ringentävlingen i Dalarna. TRÄFLASKAN finns också i många hem i Sundborn och är spridd i övriga Sverige och även till utlandet.

Uppdaterad: 15 FEB 2009 11:31 Skribent: Barbro Nilsson

       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Postadress:
Sundborns GOIF
Snickarvägen 4 B
79015 Sundborn

Kontakt:
Tel: 0706896235
E-post: info@sundbornsgoif.s...

Se all info