Träflasklöpets olika bansträckningar

Årsberättelse 1968 – (omfattade tiden 1/11-67 – 31/10-68)

I skidsektionens berättelse står följande:

En långlöpning 2,5 mil med start i Korså bruk och mål i Sundbornsby ordnades den 29 november, som ett prov om sträckningen kan vara lämplig att användas vid ett större arrangemang. 10 man fullföljde och Tore Källgren var snabbast med tiden 1.39.20.

Det var det första Träflasklöpet!!!  Året var 1967.

1968

Det här året genomfördes Träflasklöpet med officiell prägel med över 140 startande i de 4 klasserna. Vädret var i bistraste laget, dagen var 27 oktober, men tävlingen genomfördes lyckligt och väl.

1969

Utökades Träflasklöpet med en damklass med startplats i Finngärdets fäbod, sträcka 14,5 km.

1970

Under året genomfördes Lilla Träflasklöpet,  ett lopp för ungdomar för att se om det var något man kunde genomföra i samband med det ordinarie Träflasklöpet.

1971

Utökades Träflasklöpet med ungdoms och juniorklasser med start från Karlsbyheden, sträcka 5 km.

I klubbnytt läser vi följande:

Jubileumslopp för Träflasklöpet. Den femtonde upplagan av det smått traditionella loppet skulle köras den 27 september. Men efter en första titt på banan konstaterades att det inte fanns någon bana. Skogsmaskinerna hade gjort sitt jobb så grundligt att av de gamla smedernas kyrkväg från Korså bruk syntes inte ett spår. Vid en hastig bedömning uppskattades arbetsinsatsen till flera veckors hårt jobb för att få fram en acceptabel bana. Panik utbröt hos hela arrangörsstaben utom hos tävlingsledare Ove Bylund som snart hade planer på ett varvlopp runt Årberget.

Hur skulle detta mottas av de aktiva i tävlingen som i fjorton år varit ett utpräglat distanslopp, skulle helt plötsligt bli näst intill ett arenalopp med start och mål på samma ställe samt passeringar i Danholn, Blixbo och Karlsbyheden på långa banan t o m två gånger. De många fördelarna med denna nyordning övervann nackdelarna och stora nyheter kunde presenteras för startfältet som blev av ungefär samma storlek som tidigare år. Omdömet om banan blev ömsom vin ömsom vatten. De fina stigarna på Årberget gillades av alla men för utpräglade terränglöpare blev asfaltsträckan från Danholn till Karlsbyheden i längsta laget. Helhetsintrycket blev så pass gott att försöket med ny bansträckning kan permanentas.

1989

1989 presenterades en ny sträckning av banan. Den nya banan går omväxlande på elljusspår, skogsstig, grusväg och lite asfalt med start och mål vid Föreningsgården. Den går naturskönt genom skog, smyger längs sjökanten, man springer förbi Carl Larsson gården samt passerar ån och hagar i kulturlandskapet.

Till året utökades Träflasklöpet med en motionsklass över 9 km. Det gör att tävlingen är till för alla, gammal som ung, man springer eller går i sin egen takt.

Efter loppet, som avverkades i strålande höstväder konstaterades att banan hade infriat alla förväntningar. Det betyder att banan blir densamma även nästa år.

Den nya bansträckningen har blivit bestående genom åren allt sedan dess.

Uppdaterad: 08 SEP 2016 19:27 Skribent: Barbro Nilsson